Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 102
  • Переглядів: 110

Скорочення чиновників дасть дрони ЗСУ. Яна Матвійчук про необхідність оновлення влади в Україні

Категорія:

Світ:

Кількість всіх чиновників в Україні складає понад 1,8 млн осіб. Чи треба нам така кількість чиновників? У 2024 році на чиновницький апарат планують витратити 112 млрд грн. Минулого року ця цифра складала 99,79 млрд грн.

22050604.png

Яна Матвійчук, волонтерка, підприємець
Яна Матвійчук, волонтерка, підприємець

10 років влада обіцяє скоротити кількість чиновників в Україні. У 2014 році обіцяли скоротити апарат держслужбовців на 30-50%.

У 2015 році реформу державної служби гальмували понад рік, а сам закон про державну службу опинився в центрі скандалу.

Пам'ятаєте був Реанімаційний пакет реформ? Один з розробників законопроекту «Про державну службу» Денис Бродський був впевнений, що треба звільнити половину чиновників.

Роки йшли, але ніхто нічого не змінював і ніхто нікого не скорочував, адже чиновники не можуть самі себе скоротити! Вони продовжували збільшувати собі зарплати, як це зробив, наприклад, уряд Гройсмана, хоча економісти вважали якимось дикунством збільшувати заробітну плату без будь-яких об'єктивних причин.

Українські держслужбовці були й залишаються занадто захищеними різними соціальними гарантіями. Пам'ятаєте відомі випадки: якщо комусь з чиновників загрожувало звільнення, він йшов у відпустку або на лікарняний, на якому міг просидіти 2-3 місяці. Тоді юридично його не могли звільнити.

У 2019 році новий очільник Національного агентства з питань державної служби Стародубцев захотів зламати цю традицію. Він сказав: "Держслужбу треба зробити звичайною професією". Думаєте система дозволила себе змінити?

У 2021 році Шмигаль планував скоротити частину посад держслужбовців до кінця року. Думаєте, скоротив?

Влітку 2022 року влада обіцяла скоротити чиновників. Напевне, таке рішення стало ще більш очевидним після втечі з Києва більшості чиновників 24-25-26 лютого 2022 року і їхньої відсутності "на роботі" 2 місяці. Тоді стало зрозуміло, що вони особливо ні нащо не впливають і без половини з них спокійно можна обійтися.

Сьогодні вже другий квартал 2024 року, третій рік війни, а віз і нині там: чиновників не меншає, і на їхнє утримання виділяється ще більше грошей.

Підприємиця Яна Матвійчук у своїй статті на УП надала аргументи, чому потрібно скорочувати чиновницький апарат.

Аргумент N1

Кількість держслужбовців в Україні станом на січень 2024 року – 159 904 особи. Це – чиновники зі статусом "державний службовець". А окрім них є ще сотні тисяч чиновників, які статусу "держслужбовець" не мають, але також працюють на державу. Сумарно, за приблизними підрахунками, кількість всіх чиновників в Україні складає понад 1,8 млн осіб.

У органах місцевої влади працюють 944 тисяч осіб, у міністерствах – 560 тисяч, на держслужбі – 160 тисяч, у держагентствах – 155 тисяч, у держінспекціях – 2,8 тис, у нацкомісіях – 1,8 тис.

Чи треба нам така кількість чиновників? Очевидно, що ні.

Аргумент N2

Чиновники дорого обходяться державі. "Ціна держави" пише, що у 2024 році на чиновницький апарат планують витратити 112 млрд грн. Минулого року ця цифра складала 99,79 млрд грн. Не зовсім зрозуміло, яким чином в одній реальності існують обіцянки скорочення чиновників та збільшення видатків на їх утримання.

А зараз дещо підрахуємо. Якби скоротити 50% чиновників – це реально і навіть треба зробити, то видатки на них можна б було скоротити на 56 млрд грн. За ці 56 млрд грн держава могла б закупити приблизно 1 млн 240 тисяч FPV-дронів (якщо розраховувати, що один якісний добре укомплектований дрон коштує 45 тис. грн).

Аргумент N3

Чиновники нічого не створюють, а лише споживають. Від діяльності чиновників не виникає жодної доданої вартості на ринку. Окрім того, що на утримання чиновників йде значна частина грошей з держбюджету, чиновники ще й крадуть і займаються корупцією, зауважує Яна Матвійчук.

Грузинський економіст Каха Бендукідзе, міністр економіки Грузії у 2004-2008 роках, якось сказав: "Якщо у вас буде в 10 разів менше чиновників, вам як мінімум легше буде стежити, хто з них прокрався. Зменшуйте кількість точок, за якими слід стежити".

І це твердження Бендукідзе є виправданим, оскільки тільки шляхом скорочення кількості чиновників ми зможемо позбутися зайвих регуляцій, непотрібних законів і "покращень" та знизити корупцію. Наразі ж ми маємо тільки те, що корупція просочилася від найвищих до найнижчих рівнів по всіх гілках влади. І викоренити її можна тільки одним шляхом – скоротити кількість чиновників.

До речі, у 2014 році ми писали про те, що радив Україні Каха Бендукідзе. На жаль, 10 років пройшло, але все, що він радив тоді, залишається актуальним і досі.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що різних чиновників в Україні багато і що не можна усіх їх "чесати під один гребінець". Багато з них, особливо, тих, хто знаходиться у нижній або середній ланці, можуть бути порядними, чесними, дисциплінованими й сумлінними виконавцями. Але питання: яку користь вони роблять, який конкретний результат їхньої діяльності і як виміряти ефективність їхньої роботи? Чи ту роботу, яку вони роблять, взагалі потрібно робити? Чи можна обійтися без того, що вони роблять? Чиновники нижньої ланки навряд чи займаються корупцією. Але вони є гвинтиками системи, яка створила корупцію. Чому існує таке поняття, як відкат? Тому що чиновники впливають на прийняття рішення, кому дістануться державні кошти або вигідний підряд. Чому чиновники за державні кошти купляють собі тонни кави чи витрачають мільйони на відрядження, які більше нагадують турпоїздку? Тому що держава оплачує це як видатки їхньої роботи. Чому чиновники справляють свій день народження у Відні, оформлюючи собі відрядження за державний кошт? Пам'ятаєте, як податківці цілим відділом їздили до Відня у "відрядження" на тиждень святкувати д. н. своєї колеги? І це тільки те, що ми знаємо, про що писали. А скільки усього ми не знаємо!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нинішній державний апарат заражений корпоративними психопатами, особливо на вищих щаблях. Тому скороти цю систему можна тільки шляхом її повної ліквідації. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нинішній державний апарат заражений корпоративними психопатами, особливо на вищих щаблях. Тому скороти цю систему можна тільки шляхом її повної ліквідації. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!